Moederdag : Jij kan een ‘mama’ winnen

Binnenkort is het moederdag.    Op 13 mei vieren we onze mama’s en onze moeder-dochter  band.  Maar wat als er niet zo veel te vieren valt en de relatie met je mama niet zo’n rooskleurig verhaal is?

De band tussen mijn moeder en mij was jarenlang helemaal niet zo evident. Ik heb er behoorlijk mee geworsteld om sommige zaken een plek te geven en mijn ‘mama’ te aanvaarden en helemaal te zien voor wie ze is.  Ook jij kan het verhaal van jouw jeugd herschrijven en een ‘mama’ winnen.

Help! Mijn mama is niet perfect

Jarenlang kon ik eigenlijk alleen maar boos en teleurgesteld zijn voor wat ze allemaal NIET was. Ik wilde ook helemaal niet op haar lijken … ik wilde het vooral allemaal anders doen en veeeeeel beter…. Best pittig zo’n proces en er zijn heel wat tranen bij aan te pas gekomen.   Het ‘verhaal’ dat ik vertelde over mijn mama, was er steevast één van strijd, verwijt, verdriet en gekwetsheid.

Vandaag kan ik oprecht zeggen dat ik blij ben met mijn mama voor alles wat ze WEL is. Voor alles wat ze me geleerd heeft, voor alle ‘trekjes’ en talenten die ik wel van haar geërfd heb, voor alles wat zij wèl kan geven…

Een imperfecte mama is ook een mama

Onze relatie is verre van perfect, maar ik ben er vandaag wel heel gelukkig mee. Ik kan mijn mama zien voor de sterke vrouw die ze was, moest zijn en nog steeds is.

Ik kan het ‘gekwetste kind’ in haar zien en omarmen.

Ik kan haar fierheid en trots waarderen, haar fysieke schoonheid bewonderen (nog steeds ook al is ze bijna 80).

Ik bewonder haar moed om desondanks haar moeilijke leven (dat ze grotendeels zelf veroorzaakte) steeds op haar veerkracht en haar vuur te kunnen terugvallen.

Ik kan haar verbeeldingskracht appreciëren : de fantasie om van kleine voorvalletjes, schitterende grootse verhalen te maken, beklijvende gebeurtenissen (lichtjes of iets meer aangedikt).   Als je haar hoort vertellen had ze het leven van een Diva… in haar geheugen is dat ook écht zo.  In realiteit is het tegendeel eerder waar.

Ik kan haar talent om te genieten van kleine dingen, haar creativiteit en haar doorzettingsvermogen bewonderen.

Ik ben haar en zij is mij

Ze was geen ‘warme, zachte, milde, tedere mama’ voor mij… Ze was vaak hard, kritisch, onvoorspelbaar en dominant. Maar ze heeft mij gemaakt, gedragen en verzorgd toen ik klein was. Met haar samenleven was écht niet gemakkelijk voor een idealistische, vredelievende en hooggevoelige ziel als de mijne.  Maar heeft mij gezegend met de kwaliteit van empathie, flexibiliteit, strijdvaardigheid, ambitie, ….

Zij was een Warrior en ik ben dat deels ook, door haar.   Als ik iets van haar heb geleerd en meegekregen dan is het wel : veerkracht en doorzettingsvermogen en mijn behoefte en drang om ‘ongetemd’ en ‘wild’ te kunnen leven.  Zij heeft het zélf altijd gedaan.  Zij was een furie, liet zich door niemand stoppen en walste over iedereen heen.  Ze schuwde daarvoor geen enkel middel.

 

En ofschoon ze mijn ‘wildheid’ of ‘eigenwijsheid’ als kind steeds afblokte, de mond snoerde en niet kon tolereren toen ik-zelf een kind was….mijn vrijheidsdrang, mijn eigenzinnigheid, mijn passie … die is voor zekers genetisch bepaald. 😉

Ik heb me van haar (niet geheel pijnloos) los geworsteld en daarna nog van vele andere zaken (jobs, relaties, vriendschappen, partners) die mij beknotten in mijzelf zijn.

Over geven en ver-geven

Ze strijkt tegenwoordig elke 2 weken mijn wasgoed.   Zij mag dat van mij … Dat klinkt misschien vreemd, maar het was lang erg moeilijk, zelfs bijna onmogelijk voor mij om van haar te “ontvangen” en haar aan mij te laten “geven.”

De tweewekelijkse strijk is zowat de intiemste regelmatige connectie die wij samen zonder veel kleerscheuren aankunnen.  Maar het werkt wel.  We ont-moeten elkaar tussen dagdagelijkse kleine huishoudklusjes door.  In deze veilige en licht oppervlakkige context hebben we soms, onverwachts eerlijke en diepere gesprekken.   We kunnen elkaar daar vinden en hebben elkaar daar opnieuw leren zien en ik heb van haar leren genieten.   Ik koester deze momenten nu.

Vandaag hebben we vrede.  Vandaag heb ik haar ver-geven en kan ik mild zijn naar haar.  Ik heb terug leren ‘ontvangen’ van haar en dankbaar zijn.  Ik heb geleerd dat als ik haar laat ‘geven’ dat ze daar gelukkig van wordt.  Dat ze zich dan zinvol voelt.   En dat gun ik haar vandaag.  Opnieuw.

Je kan ‘een mama’ winnen

Ik ben mezelf dankbaar dat ik deze weg ben kunnen gaan.  Dat ik mijn verhaal heb kunnen herschrijven.  Dat ik onze relatie heb leren herkaderen en heb leren inzien dat ook zij slechts een product is van haar opvoeding.  Dat zij, die weinig warmte en liefde heeft gekend, haar best heeft gedaan om het anders te doen.  Dat haar intenties zuiver en puur waren, hoe ‘fout’ het resultaat en de uitkomst soms ook aanvoelde.

Vandaag heb ik een mama, waar ik fier op kan zijn en die ik bewonder.  Een mama waarvoor ik dankbaar ben en waarvan ik ontzettend blij ben dat ze er nog steeds is en staat.  Dat ze nog gezond is, en dat ik nog altijd van en door haar kan en mag leren.  Geen perfecte mama, maar ik ben er wel heel content mee.

 

Wil jij ook jouw verhaal ‘herschrijven’ en een kans wagen om een ‘imperfecte mama’ te winnen?

Dan heb je misschien iets aan onderstaande tips (die kunnen ook van toepassing zijn op papa’s) :

 • We zijn allemaal grotendeels het product van onze opvoeding.  Onze mama’s zijn zelf ook ‘het slachtoffer van slachtoffers’.  Bij deze generatie was persoonlijke ontwikkeling en ‘werken aan jezelf’ nog taboe.  Ze hebben gedaan wat ze konden.  Hun best.  Vaak met gebrekkig of geen inzicht in zichzelf. De meesten onder hen met zuivere intenties.  Ze hadden onze toekomst en ons welzijn voor ogen.   Het ‘resultaat’ is niet altijd zo goed gelukt.  Ze hebben ‘fouten’ gemaakt en gefaald.  Maar ze hebben geprobeerd.
 • Heb je zelf kinderen?  Dan weet je ondertussen uit ervaring hoe moeilijk het soms is om het ‘juiste’ te doen.  Er komt geen handleiding bij moederschap.  We doen allemaal maar wat, gestuurd door onze waarden en overtuigingen.  Gebaseerd op onze opvoeding en in het beste geval wat we daarnaast nog geleerd hebben.  Bewust ouderschap, dat is best moeilijk. Als je deze worsteling bij jezelf ook herkent, dan kan dit mildheid opleveren naar jouw mama (ouders) toe.
 • Rouw om je ‘imperfecte’ kindertijd.   Omarm je eigen gekwetste kind en troost het.  Je kan de klok niet terugdraaien en je hebt nu eenmaal de mama die je hebt.  Het is wat het is.  Wat het verder nog kan worden, dat heb jij wél zelf in handen.
 • Je bent vandaag misschien wel ‘het slachtoffer’ van je jeugd.  Maar het is jouw keuze om dat te blijven.  Je kan je verleden verwerken.  Je kan je verhaal herkaderen en je rugzak  leegmaken.  Dit kan met behulp van een therapeut, psycholoog of coach.    Een aan te raden boek in dit proces is : Het drama van het Begaafde Kind van Alice Miller.
 • Probeer of je ook mooie kwaliteiten en talenten kan ontdekken in je mama.  Wat kan ze allemaal WEL heel erg goed?   Wat heb je WEL van haar geleerd?  Het helpt om van bril te veranderen en te focussen op wat er wel is in plaats van te blijven benoemen wat er nooit is geweest.
 • Welke karaktertrekken of uiterlijke kenmerken heb je van haar geërfd, waar jij vandaag veel aan hebt of fier op bent?  Heb je haar prachtige haar, haar goeie genen, haar gevoel voor schoonheid, haar kookkunsten of haar drammerige doorzettingsvermogen geërfd?  Wees daar dankbaar voor.  Het is haar gift aan jou.
 • Welke kwaliteiten die jou vandaag zo uniek en bijzonder maken heb jij net ontwikkeld door met deze mama samen te leven?  Wat heb je door haar geleerdHoe heeft deze relatie jou als mens doen groeien?  Wat heeft deze relatie jou opgeleverd?
 • Je mama haar tekortkomingen vergeven is de grootste daad van liefde die je jezelf kan geven.   Wanneer jij er in slaagt om haar te aanvaarden voor wie ze is, met alles wat ze niet is en nooit zal zijn, bevrijd je jezelf van jouw ‘strijdverhaal’ en gun je jezelf een nieuw begin (en een nieuw einde).     Het is vaak het begin van verandering.
 • Schrijf een brief (je hoeft hem niet te versturen), ga het gesprek aan, of zoek een therapeut of coach.  Doe wat nodig is om jezelf te bevrijden van negatieve gevoelens.  De sleutel naar zelfliefde en aanvaarding ligt heel vaak in het ‘vergeven van onze moeders’.  Wanneer we mild kunnen zijn naar haar, kunnen we ook milder zijn naar onszelf.
 • Realiseer je goed dat je geen kind meer bent.  Je bent een volwassen vrouw.  Je kan en mag je eigen beslissingen maken.  Jij kan verantwoordelijkheid nemen over jouw eigen geluk, jouw leven en jouw toekomst.  Het verleden is voorbij, maar de toekomst die bepaal jij zelf mee vanaf vandaag.  
 • Er bestaat geen ‘juiste manier’ om een ‘goede relatie’ met je moeder te hebben of op te bouwen.  Alleen ‘jullie juiste manier’.  Zoek naar een manier die bij jou en jullie relatie past.  Geef je mama de plek in je leven die jij aankan.  Streef niet langer naar een onverwezenlijkbaar ideaal.  Maar leer vrede te hebben met en dankbaar te zijn voor wat het vandaag is, en openheid te behouden naar wat het nog kan worden.   En als dat vandaag enkel een foto op de kast is, een lauw telefoontje met nieuwjaar, een brief die je haar ooit hebt geschreven maar nooit verstuurd, of een strijkdate…. dan is dat ok.
 • Alles in leven evolueert en verandert ook de relaties met onze ouders.    Die gedachte creëert openheid naar evolutie.  Wat er vandaag niet is, kan morgen nog komen.  Zonder valse hoop te koesteren, kan je jezelf wel de kans van verandering gunnen.  Wie weet win je ooit een “mama”.

Toch op zoek naar een origineel moederdag-geschenk om jouw mama te verwennen en laten weten hoeveel zij voor jou betekent?

Overweeg eens om deel te nemen aan een prikkellunch samen met haar.  Inschrijven op de prikkellunch van 18/5 kan je hier.  

Gelukkige moederdag, mams.

Met liefde,

San

PS : Ik zal deze “ode” nooit aan haar zelf kunnen laten lezen.  Omdat ze het niet zou begrijpen en niet zou kunnen plaatsen.  Omdat wat we hebben vandaag ook vaak broos is en ik geen risico wil nemen om dat wankele evenwicht te ontwrichten.

Wel dankbaar dat ik dit met jullie kan en mag delen in de hoop misschien nog vrouwen te kunnen inspireren.  Ook jij kan auteur zijn van jouw eigen verhaal!  Het vraagt soms heel wat ‘editing’ maar de winst van schrappen, herschrijven en redigeren is onnoemelijk groot en alle inspanning,   bloed, zweet en tranen waard. <3


Deel op:


Blijf op de hoogte

Vrouwenkracht in je mailbox? Abonneer je hier:
* verplicht veld

Vind en deel je vrouwenkracht

Als vrouw stel je hoge eisen aan jezelf, loop je jezelf voorbij en word je geleefd.

Kom thuis bij jezelf, of je nu een aanstormer, jongleur of zinzoeker bent. Kies voor de vrouw die jij bent en ga voluit in je vrouwenkracht staan. De wereld heeft die hard nodig…

Vind en deel je vrouwenkracht

Als vrouw stel je hoge eisen aan jezelf, loop je jezelf voorbij en word je geleefd. Kom thuis bij jezelf, of je nu een aanstormer, jongleur of zinzoeker bent. Kies voor de vrouw die jij bent en ga voluit in je vrouwenkracht staan. De wereld heeft die hard nodig…

Contacteer mij

Bel 0476 65 25 84

Stuur me een mailtje