Wees je eigen rolmodel en vind jouw stem

Over het belang en het gevaar van rolmodellen.

Rolmodellen kunnen je inspireren en een spreekwoordelijke sjot onder uw kont geven of verlammen. Aan jou de keuze!

Over de zin en onzin van rolmodellen, vertrouwen op je eigen-wijsheid en jouw stem laten horen.

Fifty shades of grey

Hoe langer ik met coaching bezig ben, hoe meer ik lees, studeer, nadenk en filosofeer over het leven… hoe meer ik doordrongen geraak van het feit dat de waarheid niet bestaat, er geen ‘juiste’ manier is en dat het leven zich enkel laat bevatten in de tegenstelling.

Alles wat ik ‘waar’ vind, vind ik op een bepaalde manier ook ‘niet waar’.  Elk nadeel heeft een voordeel.  En alles wat je iets ‘opbrengt’, vraagt ook vaak een ‘investering’.   Niets is enkel ‘goed’ of ‘slecht’ en er kan geen ‘licht’ zijn zonder ‘schaduw’.   Het is nooit zwart-wit.  Er zijn altijd ‘fifty shades of grey’ of beter nog alle kleuren van de regenboog.

#beyourownrolemodel

En dat is met rolmodellen niet anders.  Hoe vaak ik tegen klanten zeg: ‘Kijk eens om je heen, en zoek rolmodellen die jou kunnen inspireren.’  Je bent niet alleen en je hoeft ook niet steeds het warm water uit te vinden.   

 • Rolmodellen kunnen je zuurstof en inspiratie geven.
 • Rolmodellen kunnen je aanzetten om te doen wat nodig of ‘juist’ is voor jou.
 • Rolmodellen kunnen tot je hart spreken en je op weg zetten of houden.
 • Ze kunnen je inspireren of motiveren en zelfs al ken je ze niet persoonlijk, toch kunnen ze je een behoorlijke schop onder je kont geven.
 • Bovendien vertonen rolmodellen vaak al het gedrag dat jij wil leren of hebben ze al bereikt of zetten ze in de wereld, net dat wat jij ook zo graag wil bereiken.
 • Rolmodellen laten je vooral iets zien over jezelf: wat er jou raakt, wat jij belangrijk vindt, wat jij bewondert in anderen…. And guess what,….  Dat betekent dat jij dat ook al ergens in jou hebt.
 • Rolmodellen triggeren dus je ambitie en ze wakkeren jouw vuur aan om ook de stap te zetten en te geloven in jezelf.
 • Je kan hen observeren en van hen leren.
 • Je kan hen ‘modelleren’ (term uit de NLP waarin je gedrag, overtuigingen en contexten van succesvolle modellen kopieert en dus ‘nadoet’ om het jezelf op die manier ook eigen te maken en op die manier je brein te trainen in een nieuwe vaardigheid. De letterlijke versie van ‘fake it untill jou make it’.)

Tegelijkertijd zeg ik ook heel vaak tegen klanten (en soms ook nog tegen mezelf  ;-)) :

‘Stop met steeds naar anderen te kijken.’  ‘Stop met jezelf te vergelijken of je steeds opnieuw te spiegelen aan anderen hun manier van zijn of doen, anderen hun waarheid, anderen hun aanpak.’    

Niemand weet namelijk exact hoe het moet, niemand heeft ‘een handleiding voor het leven’ en diegenen die beweren dat ze het wel weten, daar moet je, naar mijn bescheiden mening, zo snel en zo hard mogelijk van weglopen.

Guru’s vereenzelvigen zich met hun waarheid, hun visie en dat is dus altijd met hun ego.  Dat is altijd gevaarlijk omdat er geen ruimte meer overblijft voor JOUW gevoel, JOUW stem, JOUW waarheid.  Wees dus alert.

 

Wat is jouw ‘special sauce’?

Doe jezelf een plezier en wees je eigen rolmodel.  Vind je eigen manier, je eigen stem, jouw persoonlijke ‘special sauce’ en zet dat in de wereld.  Laat je zien.  Laat je horen.  Geloof erin.  Handel en leef ernaar.

En ga die manier vervolgens niet als dé waarheid verkondigen of verkopen.    Het is immers vooral jouw eigen-wijsheid.  En de mensen die jouw waarheid fijn of herkenbaar vinden, die zullen jou hierdoor vrijwillig volgen.

Zo word jij een leider voor diegenen die zich aangesproken voelen en jouw boodschap of manier van zijn of doen herkennen.

Je hebt rolmodellen nodig in je leven: om te bewonderen, om te leren wat voor jou belangrijk is en wat jou raakt.  Ze tonen je een glimpje van je aspiraties en je ambities.  Ze brengen je in contact met je innerlijke vuur en wakkeren dat aan door te zijn wie ze zijn.

De strafsten onder de rolmodellen, doen dat zelfs niet eens zo bewust of met een ‘vingertje’.  Ze ‘verkopen’ je niks of ze ‘verkondigen’ niks.   Ze zijn gewoon wie ze zijn, ze staan ergens voor en laten dat zien en nét dat raakt ons.

Maar pas dus op voor de valkuil.   Wanneer je begint te twijfelen aan jezelf. Je jezelf nog altijd niet ‘goed genoeg’, ‘sterk genoeg’, ‘expert genoeg’, ‘slim genoeg’, ‘ervaren genoeg’ vindt in vergelijking met je rolmodellen, dan werkt het tegen je en verlammend.

Wanneer een rolmodel voor jou een ‘idool’ of een ‘guru’ wordt of wanneer je elke vorm van kritisch denken verliest in zijn of haar gezelschap dan is het opletten geblazen en tijd om terug bij jezelf te komen.  Wanneer je dreigt te geloven dat hij/ zij weet wat ‘goed’ is voor jou of wat ‘juist’ is, dan ben geraak je verwijderd van je eigen-wijsheid.  En even ter uitdaging : rolmodellen of guru’s zijn soms ‘vermomd’ als coaches, vriendinnen, opinion-leaders en influencers 😉

 

Tips om uit de valkuil te geraken

 • Kill your darlings. Trek die ‘posters’ van je muur, ontvolg die Instagram-accounts of Facebookgroepen en maak je los van anderen hun visies en meningen als je merkt dat deze je verlammen of verwarren. 😉
 • Connecteer terug met je zelf en je eigen-wijsheid.   Breng tijd alleen door.  Zoek de stilte of de natuur op.  Laat ‘meningen’ eens los.  Las een inspiratie-stop in en zet jezelf even ‘droog’.  Kijk wat er bij jou opborrelt wanneer je naar niemand luistert, wanneer je geen nieuwe ‘input’ zoekt buitenaf… wat komt er dan bij jou naar boven?  Wie ben ik?  Wat denk ik hierover? Wat heb ik nodig?  Waar geloof ik in?  ….
 • Vraag jezelf bij jouw rolmodellen af: ‘Wat raakt mij in die persoon?’, ‘Wat bewonder ik zo in haar?’, ‘Welke eigenschap van haar zou ik ook graag hebben of welk gedrag zou ik zelf ook willen kunnen?’ ‘Wat in haar verhaal of haar manier van zijn triggert bij mij bewondering of verlangen?’ Schrijf dit op en vraag jezelf af welke kleine stappen jij kan zetten om dit aspect bij jezelf of in je leven meer toe te laten of plek te geven.  Gaat het om een heel specifieke vaardigheid in plaats van een ‘eigenschap’?  Kijk dan eens of jij dit ook kan leren ergens?  En vraag jezelf ook af of je dat echt wil en als het antwoord ‘JA’ is, handel er dan naar.
 • Maak een collage van al jouw inspirerende rolmodellen met foto’s van hen, uitspraken en woorden die je stimuleren, inspireren en vooral aanzetten om meer te DOEN wat jij wil doen. Schrijf zelf in een tekstballon een boodschap van jouw rolmodel aan jou bij die foto’s.    Gebruik de collage als aanmoediging en als ‘sjot onder u gat’, en geef je rolmodel dus de plek die zij of hij verdient: als motiverende supporter aan de zijlijn, reminder en spiegel.

Mijn rolmodellen en inspirators

Ikzelf heb jarenlang een foto van Brené Brown  in mijn bureau hangen gehad waar een zelfgeschreven tekstballon bijstond die zei “Denk jij nu echt dat ik niet bang ben om mijn broek af te trekken?”   Dagelijks moedigde ze mij op die manier aan om mezelf te laten zien, mijn moed te verzamelen of datgene te doen waar ik bang voor was of me kwetsbaar in voelde.   Haar Ted-Talk ‘The Power of Vulnerability’ raakte mij tot tranen toe en inspireerde mij tot persoonlijk moedig leiderschap.

Maar ook Tara Mohr met haar boek ‘Playing Big‘ inspireerde me.  Abby Wambach met haar recente boekje ‘Wolfpack’ is één van mijn nieuwste rolmodellen.  Of de kunstenares Frieda Kahlo met haar ‘wildheid’, haar ‘ongetemdheid’, haar compromisloze creativiteit.

En ik heb in mijn dagelijkse en professionele leven het geluk en de rijkdom om mezelf steeds omringd te weten met inspirerende rolmodellen en mentors tussen mijn vriendinnen en vrienden, mijn collega’s, mijn coaches, mijn yoga-teacher en zelfs mijn klanten.

Lekker eigen-wijs 

Ik wens je dus veel gezonde bewondering en ook veel eigen-wijsheid toe, in een verfrissende en perfect gedoseerde cocktail die jou inspireert en aanmoedigt om helemaal in jouw vrouwenkracht en leiderschap te gaan staan en van daaruit jezelf te laten zien en jouw stem te laten horen of jouw acties, product, ontwerp of visie rond een specifiek thema de wereld in te sturen.

De wereld heeft dat keihard nodig.

Liefs,

San


Deel op:


Blijf op de hoogte

Vrouwenkracht in je mailbox? Abonneer je hier:
* verplicht veld

Vind en deel je vrouwenkracht

Als vrouw stel je hoge eisen aan jezelf, loop je jezelf voorbij en word je geleefd.

Kom thuis bij jezelf, of je nu een aanstormer, jongleur of zinzoeker bent. Kies voor de vrouw die jij bent en ga voluit in je vrouwenkracht staan. De wereld heeft die hard nodig…

Vind en deel je vrouwenkracht

Als vrouw stel je hoge eisen aan jezelf, loop je jezelf voorbij en word je geleefd. Kom thuis bij jezelf, of je nu een aanstormer, jongleur of zinzoeker bent. Kies voor de vrouw die jij bent en ga voluit in je vrouwenkracht staan. De wereld heeft die hard nodig…

Contacteer mij

Bel 0476 65 25 84

Stuur me een mailtje