Van ‘mislukken’ leer je lukken.
Soms zou ik willen dat alles wat ik doe onmiddellijk lukt.
Soms zou ik het reuze fijn vinden dat elk idee dat aan mijn creatieve brein ontspruit een ‘winner’ is en dat het onmiddellijk een succes wordt.
Helaas … de realiteit is soms anders.
En heel vaak vind ik dat helemaal niet tof en kan ik daar niet ‘positief’ over zijn. Integendeel.
Ik vind het soms behoorlijk zuur en ben er dan danig de kluts van kwijt.
Ontwikkel je faalkracht
Zo ook dus met de laatste prikkellunch die vorige vrijdag gepland stond. Die is dus niet doorgegaan omdat er te weinig inschrijvingen waren. Bummer!!! Ik weet nog steeds niet helemaal wat er precies ‘verkeerd’ ging. Er speelden verschillende factoren mee waarom deze lunch net iets minder ‘smooth’ van de grond kwam dan de vorige.
Je zou kunnen stellen dat het idee mislukt is. Geluk bij een ongeluk dat één van mijn ontwikkeldoelen is om constructief te “leren mislukken”. Of ‘faalkracht’ ontwikkelen.
Omdat ik er van overtuigd ben dat je van mislukken leert lukken. Volg je nog?
Failure is succes in progress
Leren van je fouten is namelijk een belangrijk onderdeel van ondernemerschap en misschien zelfs van het leven. Als je namelijk niets probeert, uit angst om te mislukken, dan zou je jezelf wel eens de kans op slagen of succes kunnen misgunnen, zonder dat je daar erg in hebt. Wie niets doet niets misdoet maar wie niet waagt niet wint.
Nochtans wordt fouten maken ons al zeer vroeg afgeleerd. Al van in onze lagere schooltijd worden we getraind om het maken van ‘fouten’ te vermijden. Enkel de ‘goede antwoorden’ worden gescoord en gewaardeerd en de foutjes worden benoemd als iets dat er niet zou mogen zijn. We worden gestraft voor onze fouten en beloont met applaus als we scoren.
It takes a lot of crappy work to create a masterpiece
Toch kan je er maar beter vanuit gaan dat bepaalde ideeën niet zullen lukken of op een bepaald moment falen. Het hoort er gewoon bij.
Geen enkele kunstenaar maakt zijn grootste meesterwerk bij het eerste schilderij. Van Gogh en Picasso waren veel-schilders. Ze schilderden gewoon zoveel schilderijen dat er ook wel eens een meesterwerk kon tussen zitten. Maar ze schilderden vooral vele gedrochten. (die hangen alleen niet in de musea – en de grap is dat die gedrochten vandaag ook nog eens fortuinen waard zijn).
De kans op een succes werd gewoon groter omdat ze bleven proberen, zichzelf zoveel kansen (en oefening) gaven. Want ondertussen leerden ze van elke penseelstreek en groeide hun ervaring.
Hoe meer zaken je probeert en onderneemt, hoe meer ‘miskleunen’ je zal meemaken EN hoe groter de kans om écht te scoren wordt.
De volhouder wint
Het geheim zit in het volhouden. 98% van de mensen is geneigd om te stoppen met proberen wanneer mislukkingen zich voordoen. Alleen al door te blijven volhouden onderscheid jij je van de meerderheid en verhoog je jouw kans op succes.
Hierdoor lig je sowieso mijlenver voor op al diegenen die het niet eens meer proberen.
Geduldig verderwerken, bijsturen en vastberaden volhouden is de sleutel. Soms loert de doorbraak net achter de hoek. Stel je voor dat Steve Jobs had opgegeven na zijn ontslag bij Apple. Of dat J.K. Rowling had geloofd dat ze echt niet kon schrijven na alle afwijzingen die ze meemaakte.
“ Many of lives failures where people
who didn’t realize how close
they where to success when they gave up.”
Thomas Edison
Genieten van de reis en niet enkel van de bestemming
Elk experiment of idee dat niet opbrengt wat je had gehoopt of verwacht of dat moeilijker tot stand komt dan initieel gepland, levert je wel kostbare en zinvolle informatie op.
Ondernemen is ook leren genieten van het onderweg zijn en de reis en niet enkel van de bestemming. Soms is het zweten onderweg, maar je ervaring groeit en je ontwikkelt jezelf en op de lange duur wordt je expert.
“I have not failed.
I’ve just found 10.000 ways that won’t work.”
Thomas Edison
De inzichten, die ik al doende leer, deel ik graag in de tips hieronder zodat ook jij jouw ‘briljante mislukkingen’ leert eren en faalkracht ontwikkelt : 7 principes voor meer faalplezier.
-
Pas je taal aan & herkader
Probeer of je, in de plaats van ‘fouten’, ‘mislukkingen’ of ‘falen’ te zeggen, deze woorden te vervangen door ‘experimenten’, ‘lessen’, ‘inzichten’ en ‘leercurves’.
Focus op wat je geleerd hebt of welk inzicht je verworven hebt, in de plaats van te kijken en blijven benoemen wat er niet gelukt is.
-
“Black Box Thinking“
Dit principe is gebaseerd op de Black Box in een vliegtuig. Alle informatie mbt de vlucht en de ‘crash’ worden opgeslagen in The Black Box. Deze gegevens worden naderhand geanalyseerd, verwerkt en toegepast om een volgende crash te voorkomen.
Kijk na elke ‘crash’ de black box na en werk met de informatie die je hierin vindt. Welke onderdeel heeft je genekt? Welke zaken heb je over het hoofd gezien? Waar moet in het vervolg aan denken?
Wees kritisch zonder hard te worden. Leren is een steeds durend proces en ondernemen is dat ook.
-
Een perfecte set-up bestaat niet.
Je weet waar je naar toe wil. Je doel is helder en je missie ook. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en het zal er op aankomen om van alles te proberen.
Ervan uitgaan dat iets zonder meer zal lukken, zonder enige bijsturing, verandering en kritische blik is niet alleen naïef maar ook onrealistisch. Het is zoiets als verwachten dat je exact op je bestemming zal aankomen op cruise control.
Lange termijn doelen voor ogen houden is belangrijk. Begrijpen dat je om op koers te blijven steeds licht moet bijsturen, ingrijpen, aanpassen is gewoon deskundig sturen. Over flexibiliteit beschikken om je plannen aan te passen of je mening over sommige zaken te herzien helpt.
-
Het belang van feedback vragen
Feedback is een cadeautje. Er kan heel nuttige informatie inzitten voor jou om je concept te optimaliseren, samenwerkingen te verbeteren, noden te begrijpen,…
Vraag feedback aan verschillende mensen. In mijn geval is dat zowel input van mijn klant (evaluatie na de beleving) als van de nog-niet-klant (potentiële doelgroep), als feedback van de mensen waar ik mee in samenwerking ga (topic-owner).
Zij hebben allemaal een specifieke en unieke kijk op de zaak, vanuit hun perspectief. Deze 360° feedback levert gerichtere informatie op dan in het wilde weg feedback vragen. Jouw kijk op je zaak, je dienstverlening of je product /concept wordt op die manier maximaal verlicht en jouw blinde vlekken kunnen worden weggenomen.
-
Het belang van niet (altijd) naar feedback te luisteren
Het is echter even belangrijk om feedback naast je te kunnen neerleggen. Dat is zelfs noodzakelijk om trouw te blijven aan jouw idee en gevoel. Eigenwijs zijn heeft op zo’n momenten ook zijn voordelen. J
Of feedback nuttig is hangt immers heel erg af van de feedbackgever en jouw doelgroep. Focus dus enkel en alleen op die feedback die jij ontvangt van mensen die jouw klanten of potentiële klanten zijn of mensen waarmee je nauwe professionele samenwerkingen beoogt.
Jouw familie, vriendinnen en kennissen en concullega’s zijn niet de meest geschikte feedbackgevers (zeker niet als zij niet aan de specificaties van jouw doelgroep voldoen).
Gouden regel is : luister naar de feedback, bedank de feedbackgever voor de betrokkenheid en het meedenken, bekijk of je iets met de feedback kan of wil doen en pas toe of laat los.
-
EN-EN denken omarmen
Het leven is niet zwart-wit en zo is dat ook niet met wat jij probeert, onderneemt of in de wereld zet. Het is niet OF “goed” of “gelukt” OF “slecht” of “mislukt”.
Het is “EN een goed idee” “EN het is niet gelukt”. Het is “EN moeilijk” “EN mogelijk”.
Waar OF OF denken je voor blok zet en groei tegenhoudt, zet EN EN denken de deur open naar mogelijkheden en geeft je perspectief.
Trigger je creativiteit en omarm het inclusief denken.
“You are allowed to be a masterpiece
and a work in progress, simultaneaously.”
-
Kill your darlings
Soms is het gewoon beter om een idee los te laten. Of om het over een andere boeg te gooien, anders in te vullen, het roer fundamenteel om te gooien.
Het is niet makkelijk om ‘je lievelingen’ te schrappen. Wees mild en gun jezelf de tijd om afscheid te nemen van een idee en ook daar in te groeien.
Uit de positieve reacties die ik kreeg op een FB post over mijn ‘faalverhaal’ en omdat ik geloof dat jij misschien ook iets kan hebben aan de inzichten die ik daar aan over hield, ontstond het idee van deze nieuwsbrief.
Ik sluit graag af met een prachtig gedicht van Walter D. Wintle. Het is een gedicht dat het belang van ‘mindset’ en overtuiging benadrukt en erg mooi verwoord. Een gedicht dat aanmoedigt om door te zetten en steeds opnieuw te leren van grote en kleine fouten.
Ik hoop dat het je kan inspireren.
Ik wens je veel geweldige ideeën, inspirerende experimenten, briljante mislukkingen en faalplezier !
Liefs,
San
Deel op:
Blijf op de hoogte
Vrouwenkracht in je mailbox? Abonneer je hier:Vind en deel je vrouwenkracht
Als vrouw stel je hoge eisen aan jezelf, loop je jezelf voorbij en word je geleefd.
Kom thuis bij jezelf, of je nu een aanstormer, jongleur of zinzoeker bent. Kies voor de vrouw die jij bent en ga voluit in je vrouwenkracht staan. De wereld heeft die hard nodig…